Tandlossning

Tandlossning

Ett bra sätt att ta hand om dina tänder – så att de håller livet ut – är att regelbundet besöka någon av våra tandhygienister på Kullavikskliniken.

Munnen är en del av kroppen. Devisen ”Munnen är kroppens spegel” är idag ytterst påtaglig. Vid ökad bakterieväxt på tänderna sker en reaktion i tandköttet som blir inflammerat. Vävnaden luckras upp, vilket gör att bakterierna lättare kan tränga med i underliggande vävnader och komma ut i blodomloppet. Det finns stor risk att bakterierna på det sätt kan sprida sig ut i kroppen.

Den vanligaste orsaken till bakterieförekomst i blodet är utströmning av bakterier från munhålan.

En sådan kronisk inflammation som då uppstår är en viktig orsak till många systemsjukdomar som exempelvis parodontit (tandlossning), hjärtkärlsjukdomar, olika former av cancer och vissa sjukdomar i magtarmkanalen. Hjärtkärlsjukdomar och cancer är vanliga dödsorsaker. Ungefär 20 % av samtliga cancerfall härleds till kroniska inflammationer.

Parodontit drabbar över 20 % av den vuxna befolkningen. Rökare löper större risk att drabbas av tandlossning. Är man dessutom redan sjuk är det extra viktigt att hålla en god munhygien.

Tandlossning (parodontit) kan alltså bli ett stort problem om det inte upptäcks i tid och rätt behandling sätts in direkt. Bakterier och tandsten har då etablerat sig i tandköttsfickan, angriper tandens stödjevävnader och detta leder till att käkbenet som tanden sitter fäst i drar sig undan och tanden går så småningom förlorad.

Individuell vård

Vi på Kullavikskliniken hjälper dig att komma tillrätta med detta med individuella terapier. Våra duktiga och engagerade tandhygienister är specialister inom området och kan ge dig råd och behandling som stoppar upp denna sjukdom.

Laser används på kliniken och vid behandling av tandlossning kan vi gå ner i fördjupade tandköttsfickor med laser för att slå hål på bakteriernas hölje som i sin tur leder till att bakterierna dör.

Om vi inte får bukt med din tandlossningssjukdom på konventionellt vis hos tandhygienisten, går vi, som jobbar med detta problem här på Kullavikskliniken, in och gör en s.k. tandlossningsoperation och vi kan med olika hjälpmedel få käkbenet att växa tillbaka lokalt och få processen att avstanna.

Tandlossning

Boka din tid smidigt och enkelt online!

Boka online

Nu kan du boka akuttid, boka eller ändra tid för undersökning och till tandhygienist, eller boka en undersökning som ny patient hos oss, direkt via vår hemsida.

Du kan inte boka om övriga behandlingar eller avboka din tid. Kontakta oss isåfall per telefon eller mail.